Atakum Belediyesi Kültür Sanat ve Eğitim Merkezi’nde (AKSEM) gerçekleşen yemin töreninde; Atakum ilçesindeki lise ve ortaokullarda eğitimlerini tamamlayan toplam 239 akran arabulucu barış lideri yemin ederken kendilerine başarı belgeleri takdim edildi. Projede OMÜ’yü Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Kumcağız ile Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programı öğrencileri temsil etti.
Yemin töreninde; Atakum Kaymakamı Kemal Yıldız, Atakum Belediye Başkanı Avukat Cemil Deveci, Atakum İlçe Millî Eğitim Müdürü Mehmet İrfan Yetik, projenin danışmanı OMÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Kumcağız, AKRANDER Başkanı Necdet Göğüsdere, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığından Hâkim Nurşen Kaynar ile Atakum Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Nuray Kahraman eğitimden başarıyla geçen öğrencileri yalnız bırakmadı.
Tören programında protokolün selamlama konuşmalarının ardından söz alan Proje Koordinatörü Uzman Psikolojik Danışman Naciye Çavuş Kasik, akran arabuluculuğunun önemine değinerek “Okulda Akran Arabuluculuğu Barış Yapıcı Lider Öğrenci Yetiştirme Projesi; okullarda şiddetin önlenmesi, çatışma ve anlaşmazlıkların müzakere edilerek barışçıl yollarla çözümlenmesi amacıyla öğrencilerin akran arabulucu olarak yetiştirilmesini amaçlıyor. Arabuluculuk okulda öğrenciler arasında yaşanan anlaşmazlıkları öğrencilerin, yine kendi akranlarından olan arabulucu öğrencilerden yardım alarak konuşup bu sorunlara bizzat çözüm yolları bulduğu ve dolayısıyla öz denetim ve sorumluluk duygularını geliştiren bir yöntem. Akran arabulucuları adil ve tarafsız olan, etkili iletişim becerileri eğitimini tamamlayarak arabuluculuk konusunda bilgi ve beceriye sahip öğrencilerden oluşmakta.” dedi.
Program sonundaki yemin merasiminde “Arabuluculuk belgemi aldığım şu anda arabuluculuk yaparken tarafsız kalacağıma, barıştırdığım arkadaşların sırlarını saklayacağıma, adaletten ve barış yapıcılıktan ayrılmayacağıma, insan haklarına ve evrensel değerlere saygılı olacağıma namusum ve şerefim üzerine ant içerim” diyen öğrenciler, başarı belgelerinin sahibi oldu.
Törene ayrıca; arabulucu avukatlar, okul psikolojik danışmanları, arabuluculuk programında görev alan OMÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Programının gönüllü öğrencileri de katıldı.
Samsun İli Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi kapsamında Çarşamba İlçemizde Tohum ve Kivi Fidanı Dağıtım Töreni düzenlendi. Programa Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü YILDIRIM, Çarşamba Belediye Başkanı Halit DOĞAN, İl Müdürü İbrahim SAĞLAM, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Ali KORKMAZ, Oda ve Birlik Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşu Örgütleri, Siyasi Parti İlçe Başkanları, Şube ve İlçe Müdürleri ile teknik personel ve Çarşambalı üreticiler katıldı.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim SAĞLAM burada yaptığı konuşmasında: “Bilindiği üzere hayvancılık işletmelerinde maliyetlerin % 75’ini yem gideri oluşturmaktadır. Hayvancılık işletmelerimizi desteklemek adına, girdi maliyetlerini karşılamak, hayvanların yem ihtiyacını gidermek, meralarımızı daha iyi kullanmak ve ürünlerimizin zayiatını engellemek amacıyla gerçekleştirdiğimiz projeler üreticilerimize hayırlı olsun.
İlimizde 396.087 adet büyükbaş, 275.792 adet küçükbaş ve 4.751 adet tek tırnaklı hayvan mevcudumuzun 1.272.068 ton kaba yem ihtiyacı bulunmaktadır. Kaba yem ihtiyacımız ise 662.689 da olup, yem yem bitkileri ihtiyacı; 160.892 da mera alanlarından, 1.950.000 da otlatmaya açık orman ve fındık bahçelerinden ve 1.110.711 da arpa, buğday, dane fiğ üretimi ile arta kalan sap ve samanlardan elde edilmekte olup toplam 967.089 tonluk kısmı kaba yemden karşılamaktayız.
2021 yılında Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ve Dokap idaresi ile birlikte yürütülen projeler ile 9.000 dekar alanda üretilmek üzere; 27.000 kg hibe silajlık mısır tohumu, 2.000 da alanda üretilmek üzere 20.000 kg hibe yem bezelyesi tohumu, 2.100 da alanda üretilmek üzere 7.000 kg hibe yonca tohumu, 650 da alanda üretilmek üzere 6.500 kg hibe korunga tohumu, 750 da alanda üretilmek üzere 3.000 kg hibe İtalyan çimi tohumu ve 1.000 da alanda üretilmek üzere 10.000 kg hibe silajlık soya tohumu dağıtımı yapılarak toplamda 15.500 da yem bitkisini ektirmiş bulunuyoruz.
Bildiğimiz gibi 2021 yılı Yem Bitkileri Desteklemeleri 08 Mart 2022 tarihinden itibaren ödenmeye başlanmıştır. Bu kapsamda İlimizde 10.157 üreticiye 268.782,49 da ekiliş alanı için 18.940.957,38 TL destekleme ödemesi yapılmış olacaktır.
Sözlerimi bitirirken Samsun Tarımına vermiş oldukları desteklerden dolayı Sayın Valimiz Doç. Dr. Zülkif DAĞLI ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mustafa DEMİR’e şahsım, kurumum ve Samsunlu üreticilerimiz adına teşekkürlerimi sunarım. Bitkisel Üretimi Geliştirme projesinin üreticilerimize hayırlı olmasını temenni ederim.” dedi.