GÜNCEL

İTBF’de TÜBİTAK 2209 Bilgilendirme Semineri

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinde (İTBF) lisans öğrencilerine yönelik TÜBİTAK 2209 kodlu “Üniversite Porojeleri Destekleme Programı” adlı seminer gerçekleştirildi.

İTBF’de TÜBİTAK 2209 Bilgilendirme Semineri

Gerçekleştirilen seminere; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selim Eren, İTBF Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ömer Saraç, OMÜ Uygulama ve Araştırma Merkezleri Koordinatörü Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. 
“Türkiye’de 4. Sıradayız”
Bilgilendirme seminerini gerçekleşitren OMÜ Uygulama ve Araştırma Merkezleri Koordinatörü Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, “Ben burada sizlerin yetkinlik kazanıp bir şeyler öğrenmenizi istiyorum. Bu seminer benimde mühendislik dışında canı gönülden isteyerek katıldığım bir seminer bunu belirtmek isterim. Sizler gibi başlayıp patent alan ve TEKNOFEST’te ödül alan öğrencilerimiz var. Sizlerde onlardan biri olup kendi şirketinizi kurabilecek durumdasınız. Ondokuz Mayız Üniversitesinde bir kişi bir şeyler başarabiliyorsa herkes yapabilir. Akademisyen patentimiz yoktu fakat şu an Türkiye’de 4. sıradayız. Sizler bu sorumluluğu kendinizde bularak OMÜ’ye birçok şey katabilirsiniz. Mezun olduğunuzda sizden tek isteğimiz yetkinlik kazanmanız proje oluşturmada sizden istenen bilgi ve fikriniz varsa bunları nasıl yapabiliriz? Bunlara bakacağız.” dedi.
“Artık ne iş olsa yaparım devri bitti”
Uzmanlaşma döneminin başladığını ifade eden Gürbüz, “Sizler dijitali kullanan en iyi nesilsiniz. Bunlar sizlerin toplumun ve devletimizin yararına olacaktır. İnsanoğlu var olduğu sürece ihtiyaç hep olacaktır. TEKNOFEST nesli ile artıp büyümektedir. İnsan var olduğu sürece bu bitmeyecektir ve bunu yürütmek sizin proje üretmenize bağlıdır. Proje için toplum içindeki eksikliği zorluğu görmemiz gerek. Siz burada yürütme becerisi kazanacaksınız ve bu beceriyi tüm hayatınızda kullanacaksınız. 2209 projeleri çok önemli araştırıp başvurunuzu yapın. Fikrinize inanıyorsanız red alsanız bile peşini bırakmayın pes etmeyin. Yaptığınız işi karşı tarafa aktarmanız çok önemli, Proje yapmak size iletişim becerisi, problem çözme, en önemlisi takım çalışmasını, sosyalleşmenizi ve bilgiyi uygulama yeteneğini kazandıracak her şeye şüpheci bakıp araştırmaya teşvik edecek. Sorunu görmek ve fikir üretmek için illa mühendis olmaya gerek yok. Proje ürettikçe hayata hâkim olacaksınız. Proje yazarken bir amacınızın olması gerekli.  Projeniz sürdürülebilir olmalı orada kalmamalı faydası devam etmeli.” diye konuştu. 
“Size her daim destek olacağız”
Proje yazım sürecinde öğrencilere destek olacaklarını belirten Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz, “Proje yazarken dünya neyi istiyor buna dikkat etmeliyiz. İklim, doğa, insan yararı çok önemli. Dünyanın atığı ve sera gazını taşıyacak gücü yok. Bunu göz önünde bulundurmamız gerekli ve faydalı fikirler olmalı. İnsan ve toplum bilimleri sosyal inovasyon ile ilgili proje yapabilirsiniz bu sizin alanınız. Proje hem ekonomik hem de toplumsal değer üretmeli. Özgünlük ve yaratıcılığınız olmalıdır. Sizlerin projesi, fikri varsa buna üniversite olarak desteğimiz her zaman var. Üniversitemiz bünyesinde Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ve TEKNOPARK gibi iştirakleri var. Buradan mezun olup orda kuluçka firması olarak çalışan öğrencilerimiz ve kendi şirketini büyüten öğrencilerimiz sizlere birer örnek olsun. Siz yeter ki benim bir fikrim var deyin, biz her zaman yanınızda olup destek olacağız. Bunu bilmenizi isterim.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Seminerin ardından İTBF Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ömer Saraç, konuşmacı Uygulama ve Araştırma Merkezleri Koordinatörü Doç. Dr. Mevlüt Gürbüz’e teşekkür belgesi takdim etti. 

 

AdminAdmin