• Künye
  • İletişim
  • Hizmet Şartları
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Sağlık
  • Samsun Haberleri
  • Magazin
  • Spor
  • MODA - TASARIM - ALIŞVERİŞ
    Leoparın Cesur Dokunuşuyla Şehir ŞıklığıÇeşitli kimyasallar ve stres sonrası kırılan tırnaklar için juglon mucizesiEvin Özel Alanlarında Konforu Arttıran Mobilyalar: Yatak Odası TakımlarıGESKE'den BEAUTYISTANBUL 2024 fuarına davetSeramik sektörünün kalbi İtalya'daki Cersaie Fuarı'nda atıyorModa Haberleri Forever 21 Forever Ajda PekkanŞehrin Kadın ve Erkekleri için En Stil Dolu Adımları Divarese'deDoğtaş estetik tasarımı ile yeni koleksiyonu Lea modelleriDeFacto Yeni Sezonu Afra Saraçoğlu ile Açtı
  • Yeni yayınlanan kitaplar köşesi
    Türkiye Çocuk Edebiyatında Bir İlk : Kapibara artık kitaplarda!Johann Hari Kayıp Ruhlarla Savaş raflardaki yerini aldıKar Küresi: İçsel Yolculuk ve Umut Arayışı, Özlem Yıldırım kimdir?İnkılâp Kitabevi'nden Cumhuriyetimiz ve Paris Notları kitabıİyiliği ve kötülüğü sorgulatan kitap Filius: Kaos TanrısıYazar Ebru Sezgi Sabahoğlu kitaplarının çıkış hikayesini anlattıEBRU SEZGİ SABAHOĞLU'NDAN MEŞALE 2: YAŞADIĞIMIZ TRAVMALARIN GÖLGESİNDEN IŞIĞA UZANMAKEbru Sezgi Sabahoğlu'dan Meşale 1: Yeniden Var Olmak Mümkün mü?Yazar Hülya İskenderoğlu Bahat'tan Hikayelerle Hayat TerapisiMurat Karahan Sayina romanı konusuHülya İskenderoğlu Bahat'tan Hikayelerle Hayat Terapisi kitabıDemir Demirkan Zamanda saklı kitabıUlusal Psikolojik Danışmanlar Günü Ata Sahne'de kutlanıyorMine Aktaş imza gününde okuyucuları ile bir araya gelecekSesli kitap pazarının dünya çapında 2030 yılında 33,59 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyorEn büyük gangsterinin gerçek hikayesi Al CaponeKwang Jin'den Existence Vol. 1 (Varoluş 1)Işıl Cinmen'in kaleme aldığı Birkaç Küçük Sır Dayanıklılığın İnşası raflardaki yerini aldıAnjelika Şimşek yazdı: Beden İmgesiSelcan Süter'in İlk Kitabı Beyaz Yaka Sendikası YayındaBülent Tekin'in Tilki'nin Adaleti adlı masal kitabı çıktıHüseyin Bozbaş'ın Yeni Kitabı Kolesterol Gerçeği Yayında
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Asayiş Samsunspor Haberleri Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Samsun Haberleri
  3. Kurban eti sıcakken plastik kaplara ve poşetlere konulmamalı!
Samsun Haberleri
13 Haziran 2024 - 14:04

Kurban eti sıcakken plastik kaplara ve poşetlere konulmamalı!

Kurban Bayramı’nda kesim yapan acemi kasapların kesici aletler ya da hayvan darbeleriyle yaralandığına dikkat çeken Dr. Rüştü Uçan, "İş güvenliğinin en önemli unsurlarından biri işi, o işin uzmanı olan kişiye yaptırmaktır.

Samsun Haberleri
13 Haziran 2024 - 14:04
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kurban eti sıcakken plastik kaplara ve poşetlere konulmamalı!

Kurban Bayramı’nda kesim yapan acemi kasapların kesici aletler ya da hayvan darbeleriyle yaralandığına dikkat çeken Dr. Rüştü Uçan, "İş güvenliğinin en önemli unsurlarından biri işi, o işin uzmanı olan kişiye yaptırmaktır. Özellikle büyükbaş hayvan kesimini kasaplara yaptırmak kaza sayısını önemli oranda azaltır.” dedi. 
Kurban etinin saklanmasında plastik kapların kullanılmaması ve kurban etinin sıcakken poşetlere konulmaması gerektiğini özellikle vurgulayan Kimya Yüksek Mühendisi Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen ise “Kurban etleri en az 2 saat kadar soğumaya bıraktıktan sonra poşetler ile taşınmalı. Sızıntı yapmayacak, kalın poşetler kullanılmalı. Poşete koymadan tepsiler vasıtası ile taşınması daha da uygun olur.” şeklinde bilgi verdi.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan ve Kalite Baş Denetçisi Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, Kurban Bayramı’nda kesim yapan acemi kasaplar konusuna ilişkin uyarılarda bulundu.
İSG Uzmanı Dr. Rüştü Uçan, 2022 yılında İstanbul hariç 5 bin 102 kişinin kurban kesimi sırasında, kesici aletler ya da hayvan darbeleriyle yaralandığını hatırlattı.
Kesim yerleri önceden belirlenmeli!
Kurban kesimi öncesinde mutlaka kesim yerlerinin belirlenmesi gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, "Kesim yapılacak yerler önceden planlanmalı, belirlenmeli, standartları kontrol edilmeli ve yetkilendirilmeli. İl, ilçe ve diğer yerleşim birimlerinde, kesim standartlarına uygun mevcut hayvan kesim yerleri ve kesimhanelerin bayram süresince açık olması ve hizmet vermesi sağlanmalı. Hayvan kesim yerleri ya da kesimhane bulunmayan ilçe veya yerleşim birimlerinde yetkililer standartlara uygun mobil hayvan kesim yerleri ve kesimhaneler oluşturmalı. Kesim yapılan yerlerin ve çevresinin temizliği için önlemler alınmalı." dedi.
Kurbanlıklar veteriner kontrolünden geçmiş olmalı!
Kurbanlık alırken veteriner kontrolünden geçmiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, "Hayvanlardan direkt kişilere geçen bulaşıcı hastalıklar bulunur. Kontrollü hayvan alarak bunu önlemiş olursunuz. Kulaklarındaki kontrol işaretleri bunu sağlar. Belediyelerce belirlenen alanları kullanın. Belediyeler hijyen kurallarına azami özen gösterir. Gerek kesim sırasında gerekse kesim sonrası hijyen kurallarına uyulmalı." diye konuştu.
Kurban derisi nasıl saklanmalı?
Kurban derisinin yaralamadan çıkarılmasını ve kaya tuzuyla ovularak saklanması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, "Ekonomiye katkı sağlamak adına bu işlem önem arz eder. Dolayısı ile hem ekonomik hem de güvenlik nedeniyle bu iş için de uzman kişilerin bulunması faydalı olacaktır" dedi.
İşi, işin uzmanı yapmalı!
Kurban kesiminin mutlaka uzman kasaplar tarafından yapılmasının önemini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, kesim sırasında yaşanacak olası kazaların önüne geçmek için işin uzmanlarından yardım alınması ve özellikle büyükbaş hayvanların kesiminin kasaplar tarafından yapılması önerisinde bulundu.
Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, şu bilgileri verdi:
"İş güvenliğinin en önemli unsurlarından biri işi, o işin uzmanı olan kişiye yaptırmaktır. Özellikle büyükbaş hayvan kesimini kasaplara yaptırmak kaza sayısını önemli oranda azaltır. Aletler keskin ve temiz olmalı, kesim sırasında kullanacağınız kesici aletler tam olmalı. Bu aletler her sene bilenmeli. Ayrıca olası el kesilmelerine karşı, çelik örgülü ve bilekten kemerli kasap eldivenlerinin kullanılması gerekir. Bu eldivenin bıçak kullanılan ele değil, diğer ele takılması önemli. Bu şekilde kullanım, bıçak sapmasında eli korur. Kurban kesiminin mutlaka işi bilen kasaplar tarafından yapılmasının, özellikle büyükbaş hayvanların kesiminin kasaplar tarafından yapılması önerisinde bulunuyorum. Kesim mutlaka acemi kasap tarafından yapılacaksa bu sırada yaşanacak olası kazaların önüne geçmek için yakındaki kişilerle arasında en az 1 metre mesafe olması gerekmektedir.”
Aletler ne aşırı keskin ne de fazla kör olmalı!
Kesim sırasında kullanılan tüm aletlerin hijyen olması gerektiğine dikkat çeken Dr. Uçan, "Kesimde kullanılacak bıçakların ve tüm kesici aletlerin antiseptikle yıkanması ve temizlenmesi gerekir. En azından alkol ya da kolonya ile silinmeli. Aletler ne aşırı keskin ne de fazla kör olmalı. Çok keskin olduğunda yaralanmalar daha ağır şekilde sonuçlanabilir. Aletlerin keskin olmaması durumunda ise kurban eziyet çeker." dedi.
Uzuv yaralanmalarında kesilen kurbanlardan gelebilecek riskler için hijyen önemli
Kesilmeye karşı çelik örgülü eldiven kullanılması gerektiğini hatırlatan Dr. Uçan, kasabın, çelik eldiveni bıçağı tuttuğu elin aksi eline takması gerektiğini de kaydetti.
Uzuv yaralanmalarında kesilen kurbanlardan gelebilecek biyolojik risklerin önlenebilmesi için önemli hijyen kurallarına uymak gerektiğini de vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Kesim sırasında kurban kanları ve kurbanın bağırsakları güvenli bir şekilde bertaraf edilmeli.” diye bilgi verdi. 
Kurban eti nasıl saklanmalı?
Kimya Yüksek Mühendisi ve Kalite Baş Denetçisi Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen de kurban etlerinin saklanması konusuna işaret ederek, kurban eti saklanmasında plastik kapların kullanılmaması ve yine kurban etinin sıcakken poşetlere konulmaması gerektiğini de kaydetti.
Üsküdar Üniversitesi Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, plastiklerin içinde bulunan kimyasalların, gıda ile temas ettiğinde gıdaya geçtiğini belirterek, kurban etlerinin plastik poşet veya diğer plastik ürünlerle saklanmaması gerektiğinin altını çizdi. Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, şunları kaydetti:
"Sıcaklığın etkisiyle bu kimyasallar gıdaya geçer ve sıcaklık arttıkça zararlı maddelerin yiyeceğe geçişi daha kolay olur. Bu maddeler vücudumuzda östrojen benzeri şekilde metabolize olur ve erkeklerde ve kadınlarda kısırlığa, kadınlarda göğüs kanserine ve nöropsikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle, yağlı ve sıcak gıdaların plastik kaplarda saklanması daha zararlıdır." dedi
Et, soğuduktan sonra poşete konmalı! 
Kurban Bayramı'nda kesilen kurban etlerinin, dışarıda hiç dinlendirilmeden sıcak sıcak plastik poşetlere konularak paylaşılmasının da sakıncalı olduğunu belirten Gezen, şu önerilerde bulundu:
"Plastikte bulunan zehirli kimyasallar, sıcağın etkisiyle kurban etine bulaşır, buradan da insanlara geçer. Dolayısıyla kurban etleri en az 2 saat kadar soğumaya bıraktıktan sonra poşetler ile taşınmalı. Sızıntı yapmayacak, kalın poşetler kullanılmalı. 
Poşete koymadan tepsiler vasıtası ile taşınması daha da uygun olur. Bu süre zarfında etler soğur ve bakteri üretmesi durumu azalır.
Et soğuduktan sonra yağlı kâğıda sarılarak buzdolabına konulmalı
Her bir kurban için kullanmak üzere büyük boy kasapların kullandığı yağlı kağıtlardan bulundurulmalıdır. Et soğuduktan sonra yağlı kâğıda sarılarak buzdolabına konulması sağlanmalıdır.
Hayvanın derisi iç-dış ters çevrilerek kalın tuzla önce iyice ovalanır ve daha sonra yine tuzlanır ve istenirse ilgili vakıf kurumlarına bağışlanır.
Kurban eti aynı gün yenilecekse kavurma yapılması, şayet daha sonra yenilecekse soğuduktan sonra parçalara ayrılarak derin dondurucuda saklanması tavsiye olunur. Derin dondurucudan çıkarılan et, buzu çözüldükten sonra pişirilerek yenebilir. Pişirilmek istenen etler, porsiyonlar halinde dondurucudan çıkarılmalı, şayet pişirilmeyecekse yeniden dondurucuya bırakılmamalıdır. Bırakıldığı taktirde et üzerinde zararlı bakteriler oluşabilir.”

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
SAMSUN’UN KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİ SAM-BİR'DEN VALİ TAVLI’YA ZİYARET
SAMSUN’UN KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİ SAM-BİR'DEN VALİ TAVLI’YA ZİYARET
Bakan Uraloğlu'ndan Yusuf Ziya Yılmaz'a geçmiş olsun ziyareti
Bakan Uraloğlu'ndan Yusuf Ziya Yılmaz'a geçmiş olsun ziyareti
Samsun'da Kazım Koyuncu anısına bisiklet turu
Samsun'da Kazım Koyuncu anısına bisiklet turu
SAMSİAD’dan Samsun Havalimanı İçin Vizyoner Çağrı: Modern ve Tematik Bir Terminal
SAMSİAD’dan Samsun Havalimanı İçin Vizyoner Çağrı: Modern ve Tematik Bir Terminal
Samsun'da Yeni Yol Grubu’ndan uyuşturucuya karşı ortak çağrı
Samsun'da Yeni Yol Grubu’ndan uyuşturucuya karşı ortak çağrı
CANİK’TE LITTLE CHANGE AMBASSADORS (KÜÇÜK DEĞİŞİM ELÇİLERİ)
CANİK’TE LITTLE CHANGE AMBASSADORS (KÜÇÜK DEĞİŞİM ELÇİLERİ)
NART ÇOCUK KULÜBÜ’NDEN MUHTEŞEM YIL SONU GÖSTERİSİ
NART ÇOCUK KULÜBÜ’NDEN MUHTEŞEM YIL SONU GÖSTERİSİ
BASIN SÖZCÜSÜ KÖKSAL ÖNER: ÜSTÜN HİZMETLERLE DOLU BİR GEÇMİŞE SAHİPTİR
BASIN SÖZCÜSÜ KÖKSAL ÖNER: ÜSTÜN HİZMETLERLE DOLU BİR GEÇMİŞE SAHİPTİR
Son Haberler
Terme İlçesi'nde Mahallelerde Doğalgaz Ağı Genişliyor
Terme İlçesi'nde Mahallelerde Doğalgaz Ağı Genişliyor
Samsun'da Gümrük Kaçağı Cep Telefonları Ele Geçirildi
Samsun'da Gümrük Kaçağı Cep Telefonları Ele Geçirildi
Samsun'da Ruhsatsız Silah ve Mühimmat Ele Geçirildi
Samsun'da Ruhsatsız Silah ve Mühimmat Ele Geçirildi
Samsunspor U19 Sezon Hazırlıklarını Sürdürüyor
Samsunspor U19 Sezon Hazırlıklarını Sürdürüyor
Samsun'da Enerji Nakil Hattı'nın Proje aşaması tamamlandı
Samsun'da Enerji Nakil Hattı'nın Proje aşaması tamamlandı
Tekkeköy'de Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele
Tekkeköy'de Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele
Samsunspor 8 Temmuz Salı kamp günlüğü
Samsunspor 8 Temmuz Salı kamp günlüğü
Çok Okunan Haberler
Samsun'da Başkan Doğan'dan müjde Batı Çevre Yolu Başlıyor
Samsun'da Başkan Doğan'dan müjde Batı Çevre Yolu Başlıyor
Samsun'da Uyuşturucuya Sıfır Tolerans
Samsun'da Uyuşturucuya Sıfır Tolerans
Samsun'da Uyuşturucu ve Silah Operasyonu
Samsun'da Uyuşturucu ve Silah Operasyonu
BAŞKAN ADEM VURAL: HER ŞEY EĞİTİM İÇİN
BAŞKAN ADEM VURAL: HER ŞEY EĞİTİM İÇİN
Samsun'da Gümrük Kaçağı Cep Telefonları Ele Geçirildi
Samsun'da Gümrük Kaçağı Cep Telefonları Ele Geçirildi
Son Yorumlananlar
Samsunlu Pratisyen Doktor Koray Arslan Şehit oldu
Samsunlu Pratisyen Doktor Koray Arslan Şehit oldu
SAMPOMDER Genel Başkanı İlhan Varlık: Acaba filmin sonunu kötü gördüğümüzde dayanabilir miydik?
SAMPOMDER Genel Başkanı İlhan Varlık: Acaba filmin sonunu kötü gördüğümüzde...
Samsun'da öğretmen okulda darp edildi
Samsun'da öğretmen okulda darp edildi
Kurban Bayramı’nda fazla et tüketimi kan şekerini yükseltebilir
Kurban Bayramı’nda fazla et tüketimi kan şekerini yükseltebilir

Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Sağlık
Samsun Haberleri
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Asayiş
Samsunspor Haberleri
Çevre
MODA - TASARIM - ALIŞVERİŞ
Leoparın Cesur Dokunuşuyla Şehir ŞıklığıÇeşitli kimyasallar ve stres sonrası kırılan tırnaklar için juglon mucizesiEvin Özel Alanlarında Konforu Arttıran Mobilyalar: Yatak Odası TakımlarıGESKE'den BEAUTYISTANBUL 2024 fuarına davetSeramik sektörünün kalbi İtalya'daki Cersaie Fuarı'nda atıyorModa Haberleri Forever 21 Forever Ajda PekkanŞehrin Kadın ve Erkekleri için En Stil Dolu Adımları Divarese'deDoğtaş estetik tasarımı ile yeni koleksiyonu Lea modelleriDeFacto Yeni Sezonu Afra Saraçoğlu ile Açtı
Yeni yayınlanan kitaplar köşesi
Türkiye Çocuk Edebiyatında Bir İlk : Kapibara artık kitaplarda!Johann Hari Kayıp Ruhlarla Savaş raflardaki yerini aldıKar Küresi: İçsel Yolculuk ve Umut Arayışı, Özlem Yıldırım kimdir?İnkılâp Kitabevi'nden Cumhuriyetimiz ve Paris Notları kitabıİyiliği ve kötülüğü sorgulatan kitap Filius: Kaos TanrısıYazar Ebru Sezgi Sabahoğlu kitaplarının çıkış hikayesini anlattıEBRU SEZGİ SABAHOĞLU'NDAN MEŞALE 2: YAŞADIĞIMIZ TRAVMALARIN GÖLGESİNDEN IŞIĞA UZANMAKEbru Sezgi Sabahoğlu'dan Meşale 1: Yeniden Var Olmak Mümkün mü?Yazar Hülya İskenderoğlu Bahat'tan Hikayelerle Hayat TerapisiMurat Karahan Sayina romanı konusuHülya İskenderoğlu Bahat'tan Hikayelerle Hayat Terapisi kitabıDemir Demirkan Zamanda saklı kitabıUlusal Psikolojik Danışmanlar Günü Ata Sahne'de kutlanıyorMine Aktaş imza gününde okuyucuları ile bir araya gelecekSesli kitap pazarının dünya çapında 2030 yılında 33,59 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyorEn büyük gangsterinin gerçek hikayesi Al CaponeKwang Jin'den Existence Vol. 1 (Varoluş 1)Işıl Cinmen'in kaleme aldığı Birkaç Küçük Sır Dayanıklılığın İnşası raflardaki yerini aldıAnjelika Şimşek yazdı: Beden İmgesiSelcan Süter'in İlk Kitabı Beyaz Yaka Sendikası YayındaBülent Tekin'in Tilki'nin Adaleti adlı masal kitabı çıktıHüseyin Bozbaş'ın Yeni Kitabı Kolesterol Gerçeği Yayında
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Hizmet Şartları
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim