Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüzce yürütülen ‘İç Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi’ kapsamında; kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın kaliteli, ucuz ve sağlıklı hayvansal gıda ihtiyaçlarının karşılanması, ticari ve sportif amaçlı balıkçılığın desteklenmesi, su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilir kullanılması ve kaynaklarımızın gelecek nesillere aktarılması için, su ürünleri kaynaklarımızı balıklandırılmaya devam ediyor.
Proje gereği Samsun'a tahsis edilen 3 milyon 200 bin adet Yavru Sazan Balığı, Bafra Balık Gölleri başta olmak üzere, Derbent Barajı, Altınkaya Barajı, Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu Barajları ile İlçelerimizde bulunan tüm göl ve göletlerimize (29 adet avlak sahası) bölgedeki amatör ve ticari avcılık yapan balıkçılarımızın katılımı ile bırakıldı.
Göl ve Göletlerimizin balıklandırılması ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam yapmış olduğu açıklamada; “Doğal kaynaklarımızın tükenmemesi için bugün İlimizde bulunan 29 adet göl ve göletimize 3 milyon 200bin adet yavru sazan balığı bırakarak balıklandırma yapacağız. Bu Proje sayesinde, su kaynakları korunarak su ürünlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, iç sulardaki su ürünleri stoklarının takviyesi, amatör balıkçılık turizmine katkı sağlanmasını hedefliyoruz. Amacımız hem göllerin taban yapısını bozmamak hem de göl ekosisteminin canlı tutulması, göl ve göletlerdeki balık popülasyonun desteklenmesi, ayrıca göl, gölet ve barajlarda sürdürülebilirliğin sağlanmasıyla bu zenginliğin gelecek nesillere aktarılmasıdır.
Daha önce DOKAP ile birlikte İsrail sazanı türünün baskılanması için bir proje uygulamıştık. Burada yine bir başka amacımız da, avlanarak azalan İsrail sazanı popülasyonunun yerine ekonomik değeri daha yüksek olan pullu sazan yavrularını bırakarak bu türdeki balık popülasyonunu arttırmaktır. Her yıl bu çalışmaları yapıyoruz ancak bu yıl 3milyon 200bin adet yavru sayısıyla rekor sayıya ulaşmış bulunmaktayız.
Balıkçılarımızın ekonomisinin iyileştirilmesi, onlardan sonra gelecek balıkçı nesiller için de sürdürülebilirliğin, tarımın her alanında olduğu gibi iç sularımızda da sağlanması en büyük amacımız. Bu kapsamda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sürdürülebilir balıkçılık adına yaptığımız çalışma İlimiz için hayırlı olsun." dedi.
Su kaynaklarındaki nesli tehlike ve baskı altında olan türlerin desteklenmesi, farklı nedenlerle zarar gören su ürünleri stoklarının takviyesi, bilimsel temele dayalı balıklandırma metodunun uygulanması amacıyla Bakanlığımız tarafından geçtiğimiz yıllardan bu yana balıklandırma çalışmaları yapılıyor.
Ortalama 5-8 gr ağırlığındaki sazan yavruları, 3-4 yıl sonra avlanabilir asgari boy olan 45-50 cm’ye ancak ulaşabilmektedir. Bunu da göz önüne alarak, balık türleri ve stokların korunarak gelecek nesillere aktarılabilmesi için av aracı, balık boyu, av zamanı ve yer yasaklarına uyulması, balık çeşitlerinin en az bir kez üremelerine imkân tanınması sürdürülebilir balıkçılık açısından büyük önem arz etmektedir.
Samsun Haberleri
28 Eylül 2023 - 17:54
Güncelleme: 28 Eylül 2023 - 17:56
Samsun'da 3 milyon 200 bin adet Yavru Sazan Balığı bırakıldı
Samsun'a tahsis edilen 3 milyon 200 bin adet Yavru Sazan Balığı, Bafra Balık Gölleri başta olmak üzere, Derbent Barajı, Altınkaya Barajı, Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu Barajları ile İlçelerimizde bulunan tüm göl ve göletlere bırakıldı.
Samsun Haberleri
28 Eylül 2023 - 17:54
Güncelleme: 28 Eylül 2023 - 17:56
İlginizi Çekebilir