Karadeniz Doğal Hayatı Koruma ve Su Sporları Derneği’nden Sel Uyarısı: “Dereler Yatağını Unutmaz!”
Karadeniz Doğal Hayatı Koruma ve Su Sporları Derneği, “Tarihin Aynasına Bakmadan Yol Alınmaz: Dereler Yatağını Unutmaz, Ya Biz?” başlıklı basın açıklamasında, yoğun yağışların ardından yaşanan taşkınlara ve dere yataklarındaki yapılaşma sorununa dikkat çekti.
Açıklamada, İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı Ayazağa’da, Çakırlar Sokak’ta meydana gelen taşkın sırasında bir iş yerinde mahsur kalan vatandaşlara değinilirken, benzer olayların farklı şehirlerde de yaşandığı vurgulandı. Dernek, Samsun’un Havza ilçesinde yaşanan taşkınları da hatırlatarak doğanın su yollarının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.
“Afetlerin Önüne Geçmek İçin Doğayla Uyumlu Şehirler Kurulmalı”
Derneğin açıklamasında, yoğun yağışların tek başına değerlendirilmemesi gerektiği, yerleşim alanlarının planlanması ve alınan tedbirlerin de yaşanan afetlerde önemli rol oynadığı ifade edildi.
Dere yataklarının imara açılması, üzerlerinin kapatılması ve bu alanlarda yapılaşmaya gidilmesi eleştirilirken, taşkın riski bulunan bölgelerde gerekli kurallara uyulmasının hayati önem taşıdığına dikkat çekildi.
Açıklamada, Devlet Su İşleri (DSİ) başta olmak üzere ilgili kurumların düzenlemeleri hatırlatılarak dere yatakları ve taşkın riski bulunan alanlarda yapılaşmanın önlenmesi, denetimlerin etkin biçimde yürütülmesi gerektiği vurgulandı.
“Atalarımızın Tecrübesini Unuttuk”
Geçmişte yerleşim alanlarının seçilmesinde doğanın koşullarının dikkate alındığına işaret edilen açıklamada, ataların dere yataklarını ve suyun doğal geçiş yollarını boş bırakma yaklaşımının günümüzde de dikkate alınması gerektiği belirtildi.
Dernek, modern şehirleşme anlayışının doğayla uyumlu olması gerektiğini savunarak tarihsel tecrübenin ve geçmişten gelen birikimin şehir planlamasında yol gösterici olması çağrısında bulundu.
Açıklamada, geçmişin deneyimlerinden yararlanmadan geleceğe güvenle ilerlemenin mümkün olmadığına dikkat çekildi.
Öncelik Mahsur Kalan Vatandaşların Kurtarılması
Basın açıklamasında, yağışların devam ettiği belirtilerek önceliğin Ayazağa’da mahsur kaldığı ifade edilen 13 kişinin ve selden etkilenen diğer vatandaşların güvenli şekilde kurtarılması olduğu kaydedildi.
Dernek, afetlerin ardından oluşan mağduriyetleri gidermenin yanında, benzer olayların tekrar yaşanmaması için kalıcı önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
“Dere Eninde Sonunda Yatağını Hatırlar”
Karadeniz Doğal Hayatı Koruma ve Su Sporları Derneği, açıklamasında dere yataklarındaki yapılaşmaya karşı tavizsiz bir yaklaşım benimsenmesi ve bilimsel verilerle tarihsel tecrübenin şehir planlamasına yansıtılması çağrısında bulundu.
Açıklama, doğanın dengesiyle oynanmaması ve insanın kendi sorumluluklarını hatırlaması gerektiğini vurgulayan şu ifadeyle sona erdi:
“Çünkü dere eninde sonunda yatağını hatırlar; mesele, bizim insan olduğumuzu ve sorumluluklarımızı ne zaman hatırlayacağımızdır.”