• Künye
  • İletişim
  • Hizmet Şartları
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Sağlık
  • Samsun Haberleri
  • Magazin
  • Spor
  • MODA - TASARIM - ALIŞVERİŞ
    Leoparın Cesur Dokunuşuyla Şehir ŞıklığıÇeşitli kimyasallar ve stres sonrası kırılan tırnaklar için juglon mucizesiEvin Özel Alanlarında Konforu Arttıran Mobilyalar: Yatak Odası TakımlarıGESKE'den BEAUTYISTANBUL 2024 fuarına davetSeramik sektörünün kalbi İtalya'daki Cersaie Fuarı'nda atıyorModa Haberleri Forever 21 Forever Ajda PekkanŞehrin Kadın ve Erkekleri için En Stil Dolu Adımları Divarese'deDoğtaş estetik tasarımı ile yeni koleksiyonu Lea modelleriDeFacto Yeni Sezonu Afra Saraçoğlu ile Açtı
  • Yeni yayınlanan kitaplar köşesi
    Türkiye Çocuk Edebiyatında Bir İlk : Kapibara artık kitaplarda!Johann Hari Kayıp Ruhlarla Savaş raflardaki yerini aldıKar Küresi: İçsel Yolculuk ve Umut Arayışı, Özlem Yıldırım kimdir?İnkılâp Kitabevi'nden Cumhuriyetimiz ve Paris Notları kitabıİyiliği ve kötülüğü sorgulatan kitap Filius: Kaos TanrısıYazar Ebru Sezgi Sabahoğlu kitaplarının çıkış hikayesini anlattıEBRU SEZGİ SABAHOĞLU'NDAN MEŞALE 2: YAŞADIĞIMIZ TRAVMALARIN GÖLGESİNDEN IŞIĞA UZANMAKEbru Sezgi Sabahoğlu'dan Meşale 1: Yeniden Var Olmak Mümkün mü?Yazar Hülya İskenderoğlu Bahat'tan Hikayelerle Hayat TerapisiMurat Karahan Sayina romanı konusuHülya İskenderoğlu Bahat'tan Hikayelerle Hayat Terapisi kitabıDemir Demirkan Zamanda saklı kitabıUlusal Psikolojik Danışmanlar Günü Ata Sahne'de kutlanıyorMine Aktaş imza gününde okuyucuları ile bir araya gelecekSesli kitap pazarının dünya çapında 2030 yılında 33,59 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyorEn büyük gangsterinin gerçek hikayesi Al CaponeKwang Jin'den Existence Vol. 1 (Varoluş 1)Işıl Cinmen'in kaleme aldığı Birkaç Küçük Sır Dayanıklılığın İnşası raflardaki yerini aldıAnjelika Şimşek yazdı: Beden İmgesiSelcan Süter'in İlk Kitabı Beyaz Yaka Sendikası YayındaBülent Tekin'in Tilki'nin Adaleti adlı masal kitabı çıktıHüseyin Bozbaş'ın Yeni Kitabı Kolesterol Gerçeği Yayında
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Asayiş Samsunspor Haberleri Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Teknoloji Gündemi
  3. Çağrı cihazı gibi cep telefonları da patlar mı? Siber Güvenlik Uzmanı Şenol İsrail'in siber saldırını değerlendirdi
18 Eylül 2024 - 16:53

Çağrı cihazı gibi cep telefonları da patlar mı? Siber Güvenlik Uzmanı Şenol İsrail'in siber saldırını değerlendirdi

18 Eylül 2024 - 16:53
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Teknoloji Gündemi
Teknoloji Gündemi
[email protected]
Teknoloji Gündemi
Çağrı cihazı gibi cep telefonları da patlar mı? Siber Güvenlik Uzmanı Şenol İsrail'in siber saldırını değerlendirdi

Çağrı cihazlarına MOSSAD’ın eli mi değdi? 
Çağrı cihazı gibi cep telefonları da patlar mı?
Ülke güvenliği söz konusu olunca özellikle cihazların içi de kontrol edilmeli!
Çağrı cihazları metin haberleşmesi yapıyor, kamerası, mikrofon ve ses girişi yok!
"Vatandaşların ‘cep telefonum patlatılabilir mi?’ endişesine kapılmasına gerek yoktur"

İsrail’in, siber saldırı ile Hizbullah'ın çağrı cihazlarını sinyalle patlatması, çok sayıda ölü ve binlerce yaralının olduğu olayı değerlendiren Siber Güvenlik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Şenol, “Bu olaydan yola çıkarak vatandaşların ‘cep telefonum patlatılabilir mi?’ endişesine kapılmasına gerek yoktur. Normal kullanımlarına devam edebilirler.” dedi.
Devlet olarak da özellikle güvenlik personeline tedarik edilen her türlü cihazın, buna iletişim cihazları da dahil, çok sıkı kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Siber Güvenlik Uzmanı Dr. Ahmet Şenol., “Bazı operasyonlarda cep telefonunun iletişim vasıtası olarak kullanıldığını biliyoruz. Son derece uyanık olunmalı, tedarik zincirinin her aşamasında gerekli kontroller yapılmalıdır. Bu olay söz konusu ülke güvenliği olunca özellikle cihazların içinin de kontrol edilmesinin önemini ortaya koymuştur.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi, Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Şenol, İsrail’in, siber saldırı ile Hizbullah'ın çağrı cihazlarını sinyalle patlatması, çok sayıda ölü ve binlerce yaralının olduğu olayı değerlendirdi.
Çağrı cihazları metin haberleşmesi yapıyor, kamerası, mikrofon ve ses girişi yok!
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Şenol, bu cihazların öğrenildiği kadarı ile çağrı cihazı olduğunu İngilizce Pager veya Beeper diye de bilinen bu cihazların aslında cep telefonları ve GSM’den önce 1980’lerde kullanılan teknoloji oluğunu anlatarak, “Ana özelliği metin haberleşmesi yapar, kamerası yoktur, mikrofon ve ses girişi yoktur. Çağrı cihazları günümüzde de halen bazı sağlık personeli tarafından kullanılmaya devam etmektedir. Bundaki sebep, bataryasının çok uzun süre dayanması, mesajı çok hızlı bir şekilde iletmesi ve GSM hatlarının yoğunluğundan etkilenmemesidir. Çağrı cihazları kapsamı alanı şehirlerde 8 ila 16 kilometre, arazide 8 ila 80 kilometre olan istasyonlar ile radyo dalgaları üzerinden haberleşir. Yüksek frekans bandında haberleşir (VHF, UHF).” dedi.
Cep telefonları yasaklandı, çağrı cihazlarına geçildi… 
“Birkaç ay önce Hizbullah’ın cep telefonlarını tamamen yasakladığı, çağrı cihazlarına geçilme talimatı verdiği öğrenildi. Bunda cep telefonlarını İsrail’in uzaktan dinleyebileceği, müdahale edebileceği ihtimaline karşı önlem almak istediği anlaşıldı.” diyen Dr. Şenol, şöyle devam etti:
“Siber Güvenlikte ‘saldırı yüzeyi’ diye bilinen bir kavram vardır. Cihaz ne kadar karmaşıksa, üzerinde ne kadar çok yazılım yüklü ise saldırı yüzeyi de o oranda genişler. Çağrı cihazları bu yönüyle saldırı yüzeyi düşük cihazlar.
Ancak cihazın gömülü yazılımında bir açıklık var ise, çağrı cihazını üreten firma cihazları uzaktan yükleme veya güncelleme için kendisi için bir arka kapı bırakmışsa, İsrail veya Mossad bu arka kapıyı kullanarak cihazın gömülü yazılımını değiştirip bataryasını patlatabilir ancak bu durumda bile cihazın bataryasının uzaktan yazılım komutu göndererek patlatıldığına dair pek örnek yok. Internet’te gördüğümüz batarya yanma veya patlama hadiseleri genelde cihaza veya bataryaya fiziksel olarak temas, bir kısa devre oluşturma durumunda gerçekleşiyor.”
Batarya patlamasını aşan bir hadise…
Uzaktan yazılımla fiziksel zarar verme olayına en büyük örneğin İran’ın nükleer tesisine bırakılan USB belleklerdeki kötü amaçlı yazılımın tesisteki bilgisayarlara takılması sonucu aktive olması olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Şenol, “Stuxnet olarak bilinen hadise de sistemi yöneten bilgisayarların sentrifüjlere komut göndererek aşırı ısınma ve patlamaya yol açması hadisesidir. Ancak Stuxnet hadisesinde nükleer reaktördeki sentrifüjler gibi ısı sistemini kontrol eden bir bilgisayar vardır. Normal bir çağrı cihazında en fazla batarya yanar, o da en fazla deride biraz tahrişe yol açar. Söz konusu olaydaki örnek iki videodaki patlamalar bir batarya patlaması ve yanmasına benzememektedir. El parmakları kopan, ciğeri, midesi, yüzü parçalanan insanlar vardır. Batarya patlamasını aşan bir hadise olduğu kanısı kuvvetlidir.” diye konuştu.
Tedarik zincirinin bir yerinde Mossad’ın eli cihazlara değmiş…
Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Şenol, şu bilgileri verdi: “Şu andaki yaygın görüş, patlamaların batarya patlaması değil de 5 gram ile 15 gram arasında değişebilecek miktarda plastik patlayıcı düzeneği olduğu yönündedir. Çağrı cihazlarının Çin’de üretildiğine yönelik duyumlar vardır. Bu tür cihazlar ambargodan dolayı doğrudan Lübnan’a gelmiyor. Tedarik zincirinin bir yerinde Mossad’ın eli cihazlara değip, bu cihazlara plastik patlayıcı düzeneği yerleştirildiği ve alfanümerik karakterlerden oluşan belli bir mesaj gönderildiğinde de cihazın bir mesaj gelmiş gibi öttüğü ve çok kısa süre sonra da patlamanın gerçekleştiği görüşü şu anki yaygın görüştür. Ben de bu görüşe katılıyorum.”
Vatandaşların ‘cep telefonum patlatılabilir mi?’ endişesine kapılmasına gerek yoktur
Bilinen batarya patlaması ve yanmalarında şu ana kadar en fazla cilt tahrişinin söz konusu olduğunu ve belki o anda telefonla konuşuyorsa kulak zarının zarar görebileceğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Şenol, şunları kaydetti:
“Ancak bu olaydan yola çıkarak vatandaşların ‘cep telefonum patlatılabilir mi?’ endişesine kapılmasına gerek yoktur. Normal kullanımlarına devam edebilirler. Bireyler olarak sağlımız adına cep telefonlarını hemen başucumuza koyup uyumamalıyız. Tabii kamerası ve mikrofonu olan, internete bağlı cihaz dinlenebilir, bunu unutmamalıyız. Bu kısım aslında önemli siyasetçileri, iş adamlarını, kanaat önderlerini, toplumu etkileme potansiyeli olan insanları daha çok ilgilendiriyor.
Devlet olarak da özellikle güvenlik personeline tedarik edilen her türlü cihaz, buna iletişim cihazları da dahil, çok sıkı kontrol edilmelidir. Bazı operasyonlarda cep telefonunun iletişim vasıtası olarak kullanıldığını biliyoruz. Son derece uyanık olunmalı, tedarik zincirinin her aşamasında gerekli kontroller yapılmalıdır. Bu olay söz konusu ülke güvenliği olunca özellikle cihazların içinin de kontrol edilmesinin önemini ortaya koymuştur. Bu son saldırı, yeni bir saldırı tipi olarak literatüre geçmiştir. Tabii yine bu olay özellikle güvenlik konusunda kendi kaynaklarımızla geliştirdiğimiz ve güvenlik unsurlarını tasarladığımız donanım ve yazılım kullanımının da önemini vurguluyor.”
Ülkenin siber güvenliğinin çok daha geniş kapsamlı bir konu
Bu olaydan bağımsız olarak ülkenin siber güvenliğinin çok daha geniş kapsamlı bir konu olduğuna vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Şenol, “Elektrik sistemi altyapısı, internet omurgası, haberleşme sistemleri, uç cihazlar hepsi topyekûn dikkate alınmak sureti ile politikalar geliştirilmelidir. Ülkenin bütünü göz önüne alınmalı, bireylere, kurumlara, firmalara siber güvenlik bilinci kazandırılmalıdır.” diyerek sözlerine son verdi.

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Burak Yaka: Eğitimde Devrim mi, Kaos mu? Yapay Zeka ve Yeni Modeller Geliyor! - 02 Mart 2025
  • Veri ihlalleri ile nasıl mücadele edilir? - 28 Ocak 2025
  • En çok e ticaret siparişi veren iller değişmedi - 23 Ocak 2025
  • Bager Akbay Çocuklara Yapay Zekâyı Anlattı - 18 Aralık 2024
  • Google Gemini Live deneyimini Gemini mobil uygulamasında yaşayın - 07 Aralık 2024
  • TikTok Canlı Yayınlarında Denetim Sistemi Yetersiz mi? - 06 Aralık 2024
  • Kasım ayında en çok hangi ürünler tercih edildi? - 04 Aralık 2024
  • İndirim günlerini tüketiciler kadar dolandırıcılar da bekliyor! - 28 Kasım 2024
  • SAS uzmanları 2025'teki trendleri, önemli iş ve teknoloji gelişmelerini tahmin etti - 04 Kasım 2024
  • Kurbanlar fidye yazılımı ve şantajla kıskaca alınıyor - 02 Kasım 2024
  • Hepsiburada Efsane Kasım Başlıyor - 31 Ekim 2024
  • SABANCI ÜNİVERSİTESİ, TEV İNANÇ TÜRKEŞ ÖZEL LİSESİ (TEVİTÖL) ÖĞRENCİLERİNİ DESTEKLİYOR - 30 Ekim 2024
  • Sabancı Gençlik Seferberliği - 29 Ekim 2024
  • Gemini Live Artık Türkçe Olarak Kullanılabiliyor - 21 Ekim 2024
  • Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı'nda siber saldırılar, sosyal medya ve bilişim dünyası konuşuldu - 16 Ekim 2024
  • Küresel Riskler Raporu: Siber Güvenlik Farkındalık ayında siber risklerin önemi - 09 Ekim 2024
  • Adform Türkiye Ülke Müdürü Cem Eroğlu anlattı: Yapay Zeka Reklamcılık Sektörünü de Değiştiriyor! - 30 Eylül 2024
  • Samsung Galaxy A06 özellikleri, Samsung Galaxy A06 alınır mı? - 28 Eylül 2024
  • Adform ile Avrupalı Dev Çevrimiçi Otomobil Pazaryeri Carwow arasında anlaşma - 19 Eylül 2024
  • Elektrikli Araçlarda En Sık Yaşanan Sorunlar! Yüksek Bakım ve Onarım Maliyetleri - 12 Eylül 2024
  • 1
  • 2
Köşe Yazarları
Samsun Etkinlik
Samsun Etkinlik
Samsun'da Dünyaya Açılan İslam: Mühtedi Aydınların Sesleri Programı
Samsun Net Haber Sağlık Haberleri
Samsun Net Haber Sağlık Haberleri
Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın'dan Kefirin faydaları, kefir ne işe yarar!
Samsun Net Haber Gündem
Samsun Net Haber Gündem
Neden Bir İnsan Kendini Çizgi Film Karakterine Sokmak İster?
Duygu BİRCAN ALAÇAMLI
Duygu BİRCAN ALAÇAMLI
Şehirler Kime Ait? Sosyal Adaleti Önceleyen Kentsel Dönüşüm Projeleri
Samsun Net Haber Sinema Eleştirmeni
Samsun Net Haber Sinema Eleştirmeni
Şubat ayının en çok konuşulan dizileri açıklandı
Nisa AKTAŞ
Nisa AKTAŞ
Nisa AKTAŞ yazdı: Otizm Spektrum Bozukluğu'nda destek almak bir avantajdır
Teknoloji Gündemi
Teknoloji Gündemi
Burak Yaka: Eğitimde Devrim mi, Kaos mu? Yapay Zeka ve Yeni Modeller Geliyor!
Samsun Net Haber Yemek Tarifleri
Samsun Net Haber Yemek Tarifleri
Beslenme Uzmanı Kübra Şahin: Ramazan'da kilo almamak için nasıl beslenilmeli!
Emre Çuhadar
Emre Çuhadar
Öğrenciler ek tercihlerde nelere dikkat etmeli?
Çok Okunan Haberler
Samsun'da Başkan Doğan'dan müjde Batı Çevre Yolu Başlıyor
Samsun'da Başkan Doğan'dan müjde Batı Çevre Yolu Başlıyor
Samsun dijital şehircilikte ilk 5 ilden biri oldu
Samsun dijital şehircilikte ilk 5 ilden biri oldu
Zorlu Koleji Basketbol Kulübünün adı değişiyor!
Zorlu Koleji Basketbol Kulübünün adı değişiyor!
OMÜ ve ANAS Ortaklığında Kültürel Miras Projesi
OMÜ ve ANAS Ortaklığında Kültürel Miras Projesi
Samsun'da en büyük soft play oyun alanı ve airdome eğlence projesi
Samsun'da en büyük soft play oyun alanı ve airdome eğlence projesi
Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Sağlık
Samsun Haberleri
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Asayiş
Samsunspor Haberleri
Çevre
MODA - TASARIM - ALIŞVERİŞ
Leoparın Cesur Dokunuşuyla Şehir ŞıklığıÇeşitli kimyasallar ve stres sonrası kırılan tırnaklar için juglon mucizesiEvin Özel Alanlarında Konforu Arttıran Mobilyalar: Yatak Odası TakımlarıGESKE'den BEAUTYISTANBUL 2024 fuarına davetSeramik sektörünün kalbi İtalya'daki Cersaie Fuarı'nda atıyorModa Haberleri Forever 21 Forever Ajda PekkanŞehrin Kadın ve Erkekleri için En Stil Dolu Adımları Divarese'deDoğtaş estetik tasarımı ile yeni koleksiyonu Lea modelleriDeFacto Yeni Sezonu Afra Saraçoğlu ile Açtı
Yeni yayınlanan kitaplar köşesi
Türkiye Çocuk Edebiyatında Bir İlk : Kapibara artık kitaplarda!Johann Hari Kayıp Ruhlarla Savaş raflardaki yerini aldıKar Küresi: İçsel Yolculuk ve Umut Arayışı, Özlem Yıldırım kimdir?İnkılâp Kitabevi'nden Cumhuriyetimiz ve Paris Notları kitabıİyiliği ve kötülüğü sorgulatan kitap Filius: Kaos TanrısıYazar Ebru Sezgi Sabahoğlu kitaplarının çıkış hikayesini anlattıEBRU SEZGİ SABAHOĞLU'NDAN MEŞALE 2: YAŞADIĞIMIZ TRAVMALARIN GÖLGESİNDEN IŞIĞA UZANMAKEbru Sezgi Sabahoğlu'dan Meşale 1: Yeniden Var Olmak Mümkün mü?Yazar Hülya İskenderoğlu Bahat'tan Hikayelerle Hayat TerapisiMurat Karahan Sayina romanı konusuHülya İskenderoğlu Bahat'tan Hikayelerle Hayat Terapisi kitabıDemir Demirkan Zamanda saklı kitabıUlusal Psikolojik Danışmanlar Günü Ata Sahne'de kutlanıyorMine Aktaş imza gününde okuyucuları ile bir araya gelecekSesli kitap pazarının dünya çapında 2030 yılında 33,59 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyorEn büyük gangsterinin gerçek hikayesi Al CaponeKwang Jin'den Existence Vol. 1 (Varoluş 1)Işıl Cinmen'in kaleme aldığı Birkaç Küçük Sır Dayanıklılığın İnşası raflardaki yerini aldıAnjelika Şimşek yazdı: Beden İmgesiSelcan Süter'in İlk Kitabı Beyaz Yaka Sendikası YayındaBülent Tekin'in Tilki'nin Adaleti adlı masal kitabı çıktıHüseyin Bozbaş'ın Yeni Kitabı Kolesterol Gerçeği Yayında
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Hizmet Şartları
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim