• Künye
  • İletişim
  • Hizmet Şartları
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Siyaset
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Sağlık
  • Samsun Haberleri
  • Magazin
  • Spor
  • MODA - TASARIM - ALIŞVERİŞ
    Leoparın Cesur Dokunuşuyla Şehir ŞıklığıÇeşitli kimyasallar ve stres sonrası kırılan tırnaklar için juglon mucizesiEvin Özel Alanlarında Konforu Arttıran Mobilyalar: Yatak Odası TakımlarıGESKE'den BEAUTYISTANBUL 2024 fuarına davetSeramik sektörünün kalbi İtalya'daki Cersaie Fuarı'nda atıyorModa Haberleri Forever 21 Forever Ajda PekkanŞehrin Kadın ve Erkekleri için En Stil Dolu Adımları Divarese'deDoğtaş estetik tasarımı ile yeni koleksiyonu Lea modelleriDeFacto Yeni Sezonu Afra Saraçoğlu ile Açtı
  • Yeni yayınlanan kitaplar köşesi
    Türkiye Çocuk Edebiyatında Bir İlk : Kapibara artık kitaplarda!Johann Hari Kayıp Ruhlarla Savaş raflardaki yerini aldıKar Küresi: İçsel Yolculuk ve Umut Arayışı, Özlem Yıldırım kimdir?İnkılâp Kitabevi'nden Cumhuriyetimiz ve Paris Notları kitabıİyiliği ve kötülüğü sorgulatan kitap Filius: Kaos TanrısıYazar Ebru Sezgi Sabahoğlu kitaplarının çıkış hikayesini anlattıEBRU SEZGİ SABAHOĞLU'NDAN MEŞALE 2: YAŞADIĞIMIZ TRAVMALARIN GÖLGESİNDEN IŞIĞA UZANMAKEbru Sezgi Sabahoğlu'dan Meşale 1: Yeniden Var Olmak Mümkün mü?Yazar Hülya İskenderoğlu Bahat'tan Hikayelerle Hayat TerapisiMurat Karahan Sayina romanı konusuHülya İskenderoğlu Bahat'tan Hikayelerle Hayat Terapisi kitabıDemir Demirkan Zamanda saklı kitabıUlusal Psikolojik Danışmanlar Günü Ata Sahne'de kutlanıyorMine Aktaş imza gününde okuyucuları ile bir araya gelecekSesli kitap pazarının dünya çapında 2030 yılında 33,59 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyorEn büyük gangsterinin gerçek hikayesi Al CaponeKwang Jin'den Existence Vol. 1 (Varoluş 1)Işıl Cinmen'in kaleme aldığı Birkaç Küçük Sır Dayanıklılığın İnşası raflardaki yerini aldıAnjelika Şimşek yazdı: Beden İmgesiSelcan Süter'in İlk Kitabı Beyaz Yaka Sendikası YayındaBülent Tekin'in Tilki'nin Adaleti adlı masal kitabı çıktıHüseyin Bozbaş'ın Yeni Kitabı Kolesterol Gerçeği Yayında
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Asayiş Samsunspor Haberleri Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Samsun Net Haber Sağlık Haberleri
  3. Behçet Birimi Başkanı Prof. Dr. F. Nilüfer Yalçındağ ile röportaj: Behçet hastalığı gözleri etkiliyor
04 Eylül 2024 - 22:46

Behçet Birimi Başkanı Prof. Dr. F. Nilüfer Yalçındağ ile röportaj: Behçet hastalığı gözleri etkiliyor

04 Eylül 2024 - 22:46
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Samsun Net Haber Sağlık Haberleri
Samsun Net Haber Sağlık Haberleri
[email protected]
Samsun Net Haber Sağlık Köşesi
Behçet Birimi Başkanı Prof. Dr. F. Nilüfer Yalçındağ ile röportaj: Behçet hastalığı gözleri etkiliyor

Behçet hastalığı vücutta birçok sistemi tutan ve nadir görülen bir hastalık. İlk olarak 1937’de Türk dermatolog Prof. Dr. Hulusi Behçet tarafından, ağızda aft, genital ülser ve üveit (gözün iltihabi hastalığı) birlikteliği olan bir sendrom olarak tanımlandığı için onun adı ile anılıyor. Türk Oftalmoloji Derneği, Behçet hastalığının en çok görüldüğü ülkelerden birinin Türkiye olduğunun altını çizerek uyarılarda bulundu.
Türk Oftalmoloji Derneği Uvea-Behçet Birimi Başkanı Prof. Dr. F. Nilüfer Yalçındağ, “Behçet hastalığının tarihi İpek Yolu boyunca yaygınlaştığı düşünülüyor. Tarihi İpek Yolu, Akdeniz’in doğu kıyılarından başlayıp Hazar Denizi’nin güneyinden geçerek, Orta Doğu ülkelerinde sonlanmaktadır. Günümüzde hastalığın en sık görüldüğü ülkeler; Türkiye, Uzak Doğu ve Orta Doğu ülkeleridir. Bu ülkeler arasında da en sık ülkemizde görülmektedir. Hastalık kadın ve erkekleri eşit oranda tutuyor ve en sık 20-40 arası yaşlarda karşımıza çıkıyor. Genç nüfusu etkilemesi nedeniyle önemli bir hastalık. ” dedi. 
Behçet hastalığının belirtileri? başlıca tutulum yerlerinden biri de gözler. Yalçındağ sözlerine söyle devam etti: “Hastalığın kesin sebebi bilinmemekle birlikte, genetik bir zeminde, çevresel faktörlerin de etkisiyle geliştiği düşünülüyor. Behçet hastalığının sık görüldüğü ülkelerden daha nadir olarak görüldüğü ülkelere göç edenlerde, Behçet görülme oranı düşmektedir. Bu da çevresel faktörlerin Behçet hastalığında önemli bir yer aldığını destekliyor. Behçet hastalığı ağızda aftlar, genital ülserler, üveit ve bazı deri bulguları ile karakterizedir. Bunlar dışında eklemler, mide bağırsak sistemi, damarlar ve beyin de tutulabilmektedir. Behçet hastalığı için tanı koydurucu bir laboratuar bulgusu yok. Tanı klinik bulguların değerlendirilmesi ile konuluyor. Deri ve mukoza bulguları en sık görülen bulgular ve hastaların büyük bölümünde sistem tutulumlarından önce çıkar. Deri ve mukoza bulguları dışında hastalığın başlıca tutulum yerlerinden biri de gözlerdir. Behçet hastalığında göz tutulumu, klinik çalışmalarda  yüzde 50-70, epidemiyolojik çalışmalarda  yüzde 20 civarında bildirilmektedir. Ülkemizde yaptığımız çok merkezli bir çalışmanın sonuçlarına göre, tüm üveit hastalarımızın  yüzde 25’ini Behçet üveiti olan hastalar oluşturmaktadır.
Behçet hastalığı neden her iki gözü etkiler? Erkeklerde göz tutulumu kadınlardan daha sıktır ve daha ağır seyreder. Erkek hastaların yaklaşık olarak 2/3’ünde göz tutulumu meydana gelir. Göz tutulumu genellikle hastalık başlangıcından sonraki 2 ile 4 yıl içinde meydana gelir. Ancak Behçet hastalığı tanısı bazen göz hastalığının başlaması ile birlikte konulur. Bunun sebebi daha önceden mevcut olan ağızda aft gibi bulguların hastalar tarafından önemsenmeyip, hekime başvurmamalarıdır. 
Behçet hastalığı nedir? gözde üveit denilen, tekrarlayan ataklar ve iyileşme dönemleri ile seyreden göz içi iltihabı yapmaktadır. Üveit oldukça geniş kapsamlı bir kavram olup, çok çeşitli hastalıklarla ilişkili olabilir. Behçet hastalığına bağlı üveiti diğer üveitlerden ayırt etmemizi sağlayan karakteristik göz bulguları vardır. Behçet üveiti, iltihabi bulguların ani olarak başlaması, takiben iyileşmesi ve tekrar nüksetmesi şeklinde tipik bir seyir göstermektedir. Ancak bu atakların her biri gözde az ya da çok bir hasar bırakabilmekte ve görmeyi tehdit eden komplikasyonlar gelişebilmektedir. Hastalar genellikle gözde kızarıklık, bulanık görme veya görme kaybı, uçuşmalar, gözde ve göz çevresinde ağrı şikayetleri ile başvururlar. Gözün arka kısmını tutan üveitte ise gözde kızarıklık olmadan ağrısız görme azalması ve uçuşmalar olur. 
Behçet hastalarının gözünden şikayeti olmasa dahi 6 ayda bir göz muayenesi yaptırması önerilir. Eğer göz şikayeti olursa derhal doktora başvurmalıdır. Üveit tanısı konmuş olan hastaların kontrol muayenelerinin sıklığı ise hastalığın aktivitesine ve kullanılan ilaçlara bağlı olarak değişir.  
Üveitli hastalarda iltihap belirtilerinin hızlı bir şekilde baskılanması ve kalıcı yapısal değişikliklerin oluşmasının önlenmesi için tedavinin derhal başlanması gereklidir. Tedavinin bir diğer amacı da atakların sıklığını ve şiddetini azaltmak ve sonuçta hastanın görmesini korumaktır. Düzenli aralıklarla yapılan takip muayeneleri; hem hastalık belirtilerinin kaybolup kaybolmadığı, herhangi bir komplikasyon gelişip gelişmediği hem de ilaç tedavisinin şeklinin, dozunun ve yan etkilerinin belirlenmesi açısından önem taşır. 
Stres, aşırı yorgunluk ve ateşli hastalıklar üveit ataklarını uyarabilir. Özellikle ilaçların önerildiği şekilde ve düzenli olarak kullanılmaması hastalığın alevlenmesine yol açabilir. Olayın bu boyutu göz önüne alınarak tedavinin düzgün olarak yapılması ve doktorun önerisi dışında kesilmemesi gerekmektedir. Tedavi edilmeyen üveit atakları sonucu gözün özellikle arka tabakalarında meydana gelen hasar nedeni ile kalıcı görme kayıpları oluşabilir.  Ancak erken teşhis ve tedavi ile hastaların çoğunda görme iyi düzeyde korunabilmektedir. Son yıllarda yeni tedavi seçeneklerinin kullanıma girmesi ile görme sonuçları geçmişe oranla daha iyi olmaktadır”. 

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın'dan Kefirin faydaları, kefir ne işe yarar! - 04 Nisan 2025
  • Depresyona nasıl girdiyseniz öyle de başa çıkma yöntemleri var! - 10 Mart 2025
  • Baş ağrınızı hafife almayın! Ameliyatsız Tedavi Hayat Kurtarıyor - 01 Mart 2025
  • Skolyoz belirtileri, Skolyozu önlemek için 7 tavsiye - 19 Şubat 2025
  • Babür Süer'den Cilt Gençleştirmede Güncel Tedaviler Anti-Aging Yöntemleri - 12 Şubat 2025
  • Doğuma Hazırlık: Anne Adaylarının Mutlaka Bilmesi Gerekenler - 11 Şubat 2025
  • Uyuşma ve karıncalanma neden olur ve neyin habercisi! - 10 Şubat 2025
  • Göz Botoksuyla Genç ve Dinamik Bir Bakış - 21 Ocak 2025
  • Soğuk Hava Tansiyonu Yükseltir mi? - 12 Ocak 2025
  • Akran Zorbalığının 11 Belirtisi: Çocukları ve Gençleri Tehdit Eden Sorun - 25 Aralık 2024
  • Çocuklarda idrar ve kaka kaçırma neden olur? - 12 Aralık 2024
  • El Yazısı Yazmanın Öğrenme ve Hafıza Üzerindeki Gücü - 07 Aralık 2024
  • Erkek bebeklerde Hipospadias Nedir ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? - 07 Aralık 2024
  • Uzun süren kabızlık hemoroid sebebi midir? - 09 Kasım 2024
  • Ruhsal ve fiziksel sağlığınız için basit kişisel bakım ipuçları - 06 Kasım 2024
  • Sağlık Haberleri - Kalp hastalıklarının belirtileri nelerdir, Kalp hastası mıyım? - 02 Kasım 2024
  • Normal doğum öncesi ve doğum sırasında yeni annelerin bilmesi gerekenler - 31 Ekim 2024
  • Migren tedavisinde botoks ve alternatif tedavi yöntemleri - 29 Ekim 2024
  • Bu 9 besin sonbaharda gribal enfeksiyonlardan koruyor! - 25 Ekim 2024
  • 65 yaş üstü kadınlar yıllık kemik dansitometrisi ölçümü yaptırmalı! - 19 Ekim 2024
  • 1
  • 2
Köşe Yazarları
Ahmet Çağdaş Çatoğlu
Ahmet Çağdaş Çatoğlu
SEFO VE SAMSUN
Samsun Etkinlik
Samsun Etkinlik
Samsun'da Dünyaya Açılan İslam: Mühtedi Aydınların Sesleri Programı
Samsun Net Haber Sağlık Haberleri
Samsun Net Haber Sağlık Haberleri
Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın'dan Kefirin faydaları, kefir ne işe yarar!
Samsun Net Haber Gündem
Samsun Net Haber Gündem
Neden Bir İnsan Kendini Çizgi Film Karakterine Sokmak İster?
Duygu BİRCAN ALAÇAMLI
Duygu BİRCAN ALAÇAMLI
Şehirler Kime Ait? Sosyal Adaleti Önceleyen Kentsel Dönüşüm Projeleri
Samsun Net Haber Sinema Eleştirmeni
Samsun Net Haber Sinema Eleştirmeni
Şubat ayının en çok konuşulan dizileri açıklandı
Nisa AKTAŞ
Nisa AKTAŞ
Nisa AKTAŞ yazdı: Otizm Spektrum Bozukluğu'nda destek almak bir avantajdır
Teknoloji Gündemi
Teknoloji Gündemi
Burak Yaka: Eğitimde Devrim mi, Kaos mu? Yapay Zeka ve Yeni Modeller Geliyor!
Samsun Net Haber Yemek Tarifleri
Samsun Net Haber Yemek Tarifleri
Beslenme Uzmanı Kübra Şahin: Ramazan'da kilo almamak için nasıl beslenilmeli!
Emre Çuhadar
Emre Çuhadar
Öğrenciler ek tercihlerde nelere dikkat etmeli?
Çok Okunan Haberler
Avukat Mehmet Berk Uzun ve Doktor Berna Aktaş dünya evine girdi
Avukat Mehmet Berk Uzun ve Doktor Berna Aktaş dünya evine girdi
Samsun'da Uyuşturucuya Sıfır Tolerans
Samsun'da Uyuşturucuya Sıfır Tolerans
Samsun'da Uyuşturucu ve Silah Operasyonu
Samsun'da Uyuşturucu ve Silah Operasyonu
BAŞKAN ADEM VURAL: HER ŞEY EĞİTİM İÇİN
BAŞKAN ADEM VURAL: HER ŞEY EĞİTİM İÇİN
Samsun'da Gümrük Kaçağı Cep Telefonları Ele Geçirildi
Samsun'da Gümrük Kaçağı Cep Telefonları Ele Geçirildi
Ana Sayfa
Gündem
Siyaset
Ekonomi
Dünya
Sağlık
Samsun Haberleri
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Asayiş
Samsunspor Haberleri
Çevre
MODA - TASARIM - ALIŞVERİŞ
Leoparın Cesur Dokunuşuyla Şehir ŞıklığıÇeşitli kimyasallar ve stres sonrası kırılan tırnaklar için juglon mucizesiEvin Özel Alanlarında Konforu Arttıran Mobilyalar: Yatak Odası TakımlarıGESKE'den BEAUTYISTANBUL 2024 fuarına davetSeramik sektörünün kalbi İtalya'daki Cersaie Fuarı'nda atıyorModa Haberleri Forever 21 Forever Ajda PekkanŞehrin Kadın ve Erkekleri için En Stil Dolu Adımları Divarese'deDoğtaş estetik tasarımı ile yeni koleksiyonu Lea modelleriDeFacto Yeni Sezonu Afra Saraçoğlu ile Açtı
Yeni yayınlanan kitaplar köşesi
Türkiye Çocuk Edebiyatında Bir İlk : Kapibara artık kitaplarda!Johann Hari Kayıp Ruhlarla Savaş raflardaki yerini aldıKar Küresi: İçsel Yolculuk ve Umut Arayışı, Özlem Yıldırım kimdir?İnkılâp Kitabevi'nden Cumhuriyetimiz ve Paris Notları kitabıİyiliği ve kötülüğü sorgulatan kitap Filius: Kaos TanrısıYazar Ebru Sezgi Sabahoğlu kitaplarının çıkış hikayesini anlattıEBRU SEZGİ SABAHOĞLU'NDAN MEŞALE 2: YAŞADIĞIMIZ TRAVMALARIN GÖLGESİNDEN IŞIĞA UZANMAKEbru Sezgi Sabahoğlu'dan Meşale 1: Yeniden Var Olmak Mümkün mü?Yazar Hülya İskenderoğlu Bahat'tan Hikayelerle Hayat TerapisiMurat Karahan Sayina romanı konusuHülya İskenderoğlu Bahat'tan Hikayelerle Hayat Terapisi kitabıDemir Demirkan Zamanda saklı kitabıUlusal Psikolojik Danışmanlar Günü Ata Sahne'de kutlanıyorMine Aktaş imza gününde okuyucuları ile bir araya gelecekSesli kitap pazarının dünya çapında 2030 yılında 33,59 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyorEn büyük gangsterinin gerçek hikayesi Al CaponeKwang Jin'den Existence Vol. 1 (Varoluş 1)Işıl Cinmen'in kaleme aldığı Birkaç Küçük Sır Dayanıklılığın İnşası raflardaki yerini aldıAnjelika Şimşek yazdı: Beden İmgesiSelcan Süter'in İlk Kitabı Beyaz Yaka Sendikası YayındaBülent Tekin'in Tilki'nin Adaleti adlı masal kitabı çıktıHüseyin Bozbaş'ın Yeni Kitabı Kolesterol Gerçeği Yayında
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Hizmet Şartları
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim